...

 

Ingrid Carpentier ©

Tai Chi - Taijiquan

Taiji

(ook Tai Chi of Taichi of Tai-ji)

 

We kennen het als een symbool, Yin en Yang, van tegengestelden en verandering, waarbij het ene niet zonder het ander kan.

 

Het is een Chinese filosofie die op alle verschijnselen van het heelal van toepassing is. Taiji-principes werden in China reeds lang voor onze jaartelling toegepast.

Taiji is een levenswijze, een levensfilosofie.

 

Taijiquan

Het is uit de Taiji-filosofie dat de martiale kunst Taijiquan stamt. Taijiquan wordt omschreven als de meest verheven vorm van martiale kunst, en is gebaseerd op drie hoofdprincipes van de Taiji-filosofie: de Yí Jing, het Taiji-symbool en de Vijf Elementen. Zhang Sanfeng (geboren 1247) wordt gezien als de grondlegger van Taijiquan.

 

Taijiquan en gezondheid

Taijiquan beoogt het in balans brengen van lichaam en geest, het bevorderen van de gezondheid, jong blijven en lang leven.

 

Als je mensen Taijiquan (ook Taiji, Tai-chi) ziet beoefenen lijkt het of ze maken enkel wat trage ontspannen bewegingen.

 

Niets is minder waar. Het is hard werken aan jezelf, maar bij regelmatig beoefenen kan je de vruchten plukken. Het brengt je inderdaad lichamelijk en geestelijk (meer) in balans, en dat geeft op zich ontspanning en een goede gezondheid.

 

Taiji en Reiki

Ook voor mensen die Reiki hebben kan het beoefenen van Taijiquan alleen maar aangemoedigd worden.

 

Bij Taijiquan is Chi een belangrijk aspect. Je leert er anders omgaan met Chi (energie) dan bij Reiki, wat je mogelijkheden vergroot bij het gebruik of toepassen van Reiki.

Alsook leer je het begrip 'aarden' beter kennen en begrijpen, iets wat heel belangrijk is bij Reiki en dikwijls vergeten wordt.

 

Taijiquan-lessen

Net zoals bij Reiki is het belangrijk dat je een goede leraar vindt. Een leraar die je zowel de martiale betekenis, de therapeutische waarden en de filosofie van Taijiquan meegeeft. Een leraar die je leert Chi te activeren, hoe je met Chi omgaat en hoe je Chi positief kan gebruiken.

 

Om jullie wegwijs te maken plaats ik hieronder een link naar een ervaren Taiji-leermeester, welke van mij de beste referenties meekrijgt:

 

Eddy Present geeft les in Schoten, Muizen en Grimbergen.

Info: Website: Taijiquan

E-mail

Tel.: 015/34.35.63

 

Ook kan ik jullie Herman Slaets aanbevelen. Herman is oud-leerling van Eddy Present.

Herman Slaets geeft les in Rijmenam.

Info: E-mail: herman@slaetsgesquiere.be

Tel.: 015/52.00.43

 

Gaat je interesse uit naar Qigong, dan kan ik jullie Yasmine Barbé aanbevelen.

Zij geef Chi Neng Qigong in Turnhout.

 

******

 

Alle dingen werken samen,

Ik heb ze zien omkeren

en heb gezien hoe ze floreren

en opnieuw terugkeren, elk naar zijn wortels,

Dit, zeg ik, is de stilte

Terugkeren naar je wortels,

Of beter, terugkeren naar de wil van Dào.

(Lao Zi)

 

Home